niedziela, 21 grudnia 2014

Zupa rumfordzka

Nazwa zupy pochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna.











Składniki

  • 1 i 1/2 szkl grochu
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • por (biała część)
  • 50 g ryżu
  • 4 ziemniaki
  • 500 g wędzonej słoniny
  • sól
  • cukier

    Przygotowanie


    Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody) oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie kroimy w kostkę i razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy.

1 komentarz: