Nazwa zupy pochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T
Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta
,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo
smaczna.
Składniki
- 1 i 1/2 szkl grochu
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- por (biała część)
- 50 g ryżu
- 4 ziemniaki
- 500 g wędzonej słoniny
- sól
- cukier
Przygotowanie
Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody)
oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie kroimy w kostkę i razem
z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki
pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i
smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy.
bardzo apetyczna zupa ! muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń