Kurczak w winie – coq au vin
Kurczak po francusku
Składniki
- Marynata : 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 24 ziarna pieprzu czarnego
- 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux
- 60 ml koniaku
- 60 ml oleju
- Kurczak : ok.1,5 kg
- 300 g małych pieczarek
- 40 g mąki
- 100 g masła
- 250 g osączonych cebulek marynowanych
- sól
- 90 ml oleju
- 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa
pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana
natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko
wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc.
Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem
na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa i zioła wyjęte z
marynaty, smażyłem ok. 8 minut. Oprószyłem mąką i dusiłem 3 minuty.
Wlałem płyn z marynaty, posoliłem i zagotowałem. Kurczaka przełożyłem do
brytfanki , piekłem pod przykryciem 40 minut w temperaturze 220 stopni
C. Do rondelka wrzuciłem cebulki, zalałem niewielka ilością wody,
doprawiłem cukrem, solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała.
Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu
,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski ,
obsmażonym boczkiem.
Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do
pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance ,
zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5
minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się
zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz