niedziela, 7 grudnia 2014

Kurczak w winie – coq au vin

Kurczak po francusku


















Składniki

  • Marynata : 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 24 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux
  • 60 ml koniaku
  • 60 ml oleju
  • Kurczak : ok.1,5 kg
  • 300 g małych pieczarek
  • 40 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 g osączonych cebulek marynowanych
  • sól
  • 90 ml oleju
  • 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
  • pieprz

    Przygotowanie

      Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa i zioła wyjęte z marynaty, smażyłem ok. 8 minut. Oprószyłem mąką i dusiłem 3 minuty. Wlałem płyn z marynaty, posoliłem i zagotowałem. Kurczaka przełożyłem do brytfanki , piekłem pod przykryciem 40 minut w temperaturze 220 stopni C. Do rondelka wrzuciłem cebulki, zalałem niewielka ilością wody, doprawiłem cukrem, solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu ,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski , obsmażonym boczkiem.
    Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się zrumieniło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz