wtorek, 16 grudnia 2014

Placki ziemniaczane po szwedzku

Pyszne chrupiące placki możemy podać jako samodzielne danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem.














Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków)
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy starte ziemniaki ,składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz