Ciasto bananowo-brzoskwiniowe
Proste i szybkie ciasto.
Składniki
- 3,5 szkl mąki
- 1 i 1/3 szkl cukru
- 2/3 szkl oleju
- 4 jajka
- 3 banany
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
Przygotowanie
Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka.
Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną.
Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami
,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i
przekładamy do dużej keksówki.
Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz