środa, 26 listopada 2014

Zupa z jarmużem

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.













Składniki

  • 100 g jarmużu
  • cebula
  • 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny)
  • por
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła klarowanego
  • kilka ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g chorizo w plasterkach
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
    Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy.

3 komentarze: