Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde.
Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i
prosta w przygotowaniu.
Składniki
- 100 g jarmużu
- cebula
- 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny)
- por
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka masła klarowanego
- kilka ziemniaków
- ząbek czosnku
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 100 g chorizo w plasterkach
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę
pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka
minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem
,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy
posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod
koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i
dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy.
Arku, chorizo mnie absolutnie przekonałeś :)
OdpowiedzUsuńArku, tym chorizo absolutnie mnie przekonałeś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń