piątek, 7 listopada 2014

Zupa "Ślepe ryby"

Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.














Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 70 ml śmietany 12%
  • sól ,pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

    Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy śmietanę rozprowadzoną z wywarem ,dodajemy do całości ,podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem ,solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz