Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z
faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- mały seler
- 1/2 kg ziemniaków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 70 ml śmietany 12%
- sól ,pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
Przygotowanie
Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami
,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy śmietanę rozprowadzoną z
wywarem ,dodajemy do całości ,podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem
,solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz