Na obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie.
Składniki
- brokuł
- 100 g marchewki mrożonej
- 100 g fasolki szparagowej mrożonej
- 200 g makaronu świderki
- por (biała część)
- 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek
- szczypiorek
- Sos:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 600-700 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym
wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej
wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu
,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i
pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu
,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy
mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając.
Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz