sobota, 8 listopada 2014

Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem

Na obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie.
















Składniki

  • brokuł
  • 100 g marchewki mrożonej
  • 100 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 200 g makaronu świderki
  • por (biała część)
  • 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek
  • szczypiorek
  • Sos:
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 600-700 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem.
    Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową.
    Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz