Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)
Składniki
- kaczka , ok 3 kg
- Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki)
- 15 dag boczku surowego
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1 pęczek natki
- 2 jajka
- skórka z otarta z 1/2 cytryny
- 3 bułki
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka estragonu
- półtora łyżeczki majeranku
- sól , pieprz
- Sos : 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 125 ml czerwonego wina
- 150 ml bulionu drobiowego
- Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- szczypta ziela angielskiego
- sól
- mielony biały pieprz
Przygotowanie
Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści
poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem
w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą.
Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i
dusiłem do miękkości.
Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę ,
pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na
maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości .
Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką,
śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i
pieprzem .
Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.
Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i
upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos
odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem.
Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz