sobota, 8 listopada 2014

Kaczka faszerowana po niemiecku

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)
















 

Składniki

  • kaczka , ok 3 kg
  • Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki)
  • 15 dag boczku surowego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 dymka
  • 1 pęczek natki
  • 2 jajka
  • skórka z otarta z 1/2 cytryny
  • 3 bułki
  • 3/4 l mleka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • półtora łyżeczki majeranku
  • sól , pieprz
  • Sos : 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 125 ml czerwonego wina
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • szczypta ziela angielskiego
  • sól
  • mielony biały pieprz

    Przygotowanie


    Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.


  • Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem .
    Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
    Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.


  •  Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
    Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza