środa, 5 listopada 2014

Zupa czosnkowa

Idealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie.

















Składniki

  • 1/2 kury
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 główki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 ziemniaki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Mięso płuczemy ,zalewamy zimną wodą ( ok. 1,5 l) ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz oraz łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia ,gotujemy na wolnym ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę czosnkową, ale mam zupełnie inny przepis. Dostałam dziś za to prawdziwą, wiejską kurę rosołową, myślę, że ugotuję zupę wg Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń