Idealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie.
Składniki
- 1/2 kury
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 główki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego imbiru
- 4 ziemniaki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso płuczemy ,zalewamy zimną wodą ( ok. 1,5 l) ,dodajemy liście
laurowe ,ziele angielskie ,pieprz oraz łyżeczkę soli. Doprowadzamy do
wrzenia ,gotujemy na wolnym ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając
szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w
kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę
warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym
czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy
do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
Uwielbiam zupę czosnkową, ale mam zupełnie inny przepis. Dostałam dziś za to prawdziwą, wiejską kurę rosołową, myślę, że ugotuję zupę wg Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń