niedziela, 30 listopada 2014

Zapiekanka jabłkowa

Smaczny jesienny deser z szarej renety
















Składniki

  • 1 łyżeczka masła
  • 12 sucharów
  • 6 jajek
  • 300 ml tłustej śmietany
  • 4 jabłka - szara reneta
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

    Przygotowanie

      Wysmarowałem masłem żaroodporne foremki. Suchary rozkruszyłem na niezbyt małe kawałki i przełożyłem do foremek.
    Wbiłem do naczynia 4 jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem.
    Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia.
    Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek.
    Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki.
    Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na sucharowej masie.
    Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka.
    Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą.
    Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika 175°C , czas pieczenia ok. 40 minut

1 komentarz: