Smaczny jesienny deser z szarej renety
Składniki
- 1 łyżeczka masła
- 12 sucharów
- 6 jajek
- 300 ml tłustej śmietany
- 4 jabłka - szara reneta
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Wysmarowałem masłem żaroodporne foremki. Suchary rozkruszyłem na niezbyt małe kawałki i przełożyłem do foremek.
Wbiłem do naczynia 4 jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem.
Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia.
Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek.
Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno
przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza,
najlepiej za pomocą łyżki.
Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić
w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na
sucharowej masie.
Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka.
Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą.
Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika 175°C , czas pieczenia ok. 40 minut
świetny deser!
OdpowiedzUsuń