czwartek, 2 października 2014

Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami

Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach.














Składniki

  • 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości)
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml cydru lubelskiego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czubryca
  • sól ,pieprz
  • Placki z dyni:
  • 1 kg miąższu z dyni
  • zioła prowansalskie
  • jajko
  • mąka
  • cebula
  • sól ,pieprz
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką).

    W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni.

    Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz