Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
- 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości)
- cebula
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml cydru lubelskiego
- 500 ml bulionu warzywnego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czubryca
- sól ,pieprz
- Placki z dyni:
- 1 kg miąższu z dyni
- zioła prowansalskie
- jajko
- mąka
- cebula
- sól ,pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i
smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną
cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść
laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie
zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem
około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można
zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką).
W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni.
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko
,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę
(ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz