czwartek, 23 października 2014

Prawdziwki leśniczego

Marynowane prawdziwki , przepis od znajomego leśniczego

















Składniki

  • prawdziwki
  • woda i ocet w proporcji 4:1
  • cukier - zależnie od smaku
  • listek laurowy - po 1 do każdego słoika
  • ziele angielskie
  • pół marchewki pokrojonej w krążki na 1 l zalewy
  • 1 mała cebula

    Przygotowanie

      Grzyby oczyściłem i opłukałem na sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem do słoików.
    Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz