Kurczak w żurawinowej galarecie
Smaczna przystawka
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 400 g świeżej żurawiny
- 200 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki oleju
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce.
Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą ,
zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się
rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy do masy żurawinowej dodałem
żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo
wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia.
Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem.
Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą.
Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała.
Świetna przekąska, bardzo lubię połączenia żurawiny i mięsa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń