poniedziałek, 22 września 2014

Kurczak w żurawinowej galarecie

Smaczna przystawka
















Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 400 g świeżej żurawiny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki oleju
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce.
    Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą , zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy do masy żurawinowej dodałem żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia.
    Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem.
    Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą.
    Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała.

1 komentarz:

  1. Świetna przekąska, bardzo lubię połączenia żurawiny i mięsa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń