poniedziałek, 22 września 2014

Spaghetti z kurkami

Moje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D
















Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g kurek
  • łyżka masła
  • cebula
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • parmezan
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)

    Przygotowanie

      Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle. Dodajemy mleko i śmietanę ,dusimy dalej do miękkości grzybów. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy niewielką ilość wody z gotowania. Do całości dodajemy grzyby ,dokładnie mieszamy. Makaron wraz z sosem rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz