wtorek, 23 września 2014

Pierogi z mięsem drobiowym

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi.














Składniki

  • 500g mięsa z pieczonego kurczaka
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawa maggi
  • sól ,pieprz
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • szklanka gorącej wody
  • jajko
  • sól

    Przygotowanie

      Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto.

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz