Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi.
Składniki
- 500g mięsa z pieczonego kurczaka
- cebula
- łyżka smalcu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- przyprawa maggi
- sól ,pieprz
- Ciasto:
- 500 g mąki
- szklanka gorącej wody
- jajko
- sól
Przygotowanie
Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki
,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz
przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto.
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę.
Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą
,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko
,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na
środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min
od wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz