Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy.
Składniki
- 300 g suszonego grochu
- 5 ziemniaków
- 150 g surowego wędzonego boczku
- pętko ulubionej kiełbasy
- łyżka oleju
- łyżka masła
- marchew
- pietruszka
- por
- mały seler
- łyżeczka majeranku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem.
Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na
mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki
oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do
grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i
płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny
wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez
kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę
(ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu
,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz