poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zupa grochowa z ziemniakami i boczkiem

Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy.

















Składniki

  • 300 g suszonego grochu
  • 5 ziemniaków
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • pętko ulubionej kiełbasy
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • mały seler
  • łyżeczka majeranku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem. Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę (ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu ,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz