wtorek, 12 sierpnia 2014

Kotlety schabowe w sosie śliwkowym

Danie kuchni śląskiej. Owocowy sos ,wyostrzony goździkami i odrobiną czerwonego wina. Pycha!



















Składniki

  • 4 kotlety schabowe (o grubości ok. 1 cm)
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • kilka goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • chlust półwytrawnego ,czerwonego wina
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • olej

    Przygotowanie

      Kotlety oprószamy solą i pieprzem i gotujemy w osolonej wodzie ,po czym wyjmujemy ,studzimy ,obtaczamy w bułce i smażymy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu ,owijamy folią aluminiową by pozostały ciepłe (można przełożyć do piekarnika nastawionego na 50°C).
    Do wywaru ze schabu (trochę więcej jak ½ l) wrzucamy goździki i kardamon. Dodajemy powidła i wino ,chwilę gotujemy (można zredukować by zagęścić sos). Usmażony schab układamy na talerzach ,polewamy sosem. Podajemy z kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz