Kotlety schabowe w sosie śliwkowym
Danie kuchni śląskiej. Owocowy sos ,wyostrzony goździkami i odrobiną czerwonego wina. Pycha!
Składniki
- 4 kotlety schabowe (o grubości ok. 1 cm)
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- kilka goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- chlust półwytrawnego ,czerwonego wina
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- olej
Przygotowanie
Kotlety oprószamy solą i pieprzem i gotujemy w osolonej wodzie
,po czym wyjmujemy ,studzimy ,obtaczamy w bułce i smażymy. Osączamy z
nadmiaru tłuszczu ,owijamy folią aluminiową by pozostały ciepłe (można
przełożyć do piekarnika nastawionego na 50°C).
Do wywaru ze schabu (trochę więcej jak ½ l) wrzucamy goździki i
kardamon. Dodajemy powidła i wino ,chwilę gotujemy (można zredukować by
zagęścić sos). Usmażony schab układamy na talerzach ,polewamy sosem.
Podajemy z kluskami śląskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz