Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.
Składniki
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- sól
- 2 jajka+żółtko
- 50 g cukru
- 75 g masła
- skórka starta z cytryny
- 1/2 kg śliwek węgierek
- powidła śliwkowe
- 3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
- Kruszonka:
- 75 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie
Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne
wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie
wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i
połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z
cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie
,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z
tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką
keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych.
Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w
cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu
,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie
przygotowałem kruszonkę.
Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.
uwielbiam drożdżowe , kusząco wygląda ten kawałeczek
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń