środa, 13 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.















Składniki

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • sól
  • 2 jajka+żółtko
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • skórka starta z cytryny
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • powidła śliwkowe
  • 3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
  • Kruszonka:
  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

    Przygotowanie

      Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
    Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
    Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.

3 komentarze: