czwartek, 14 sierpnia 2014

Jaskółcze gniazda

Roladki schabowe z boczkiem i jajkiem. Danie kuchni śląskiej.















Składniki

  • 4 kotlety schabowe (po 1 cm każdy)
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • musztarda
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól ,pieprz
  • mąka
  • olej

    Przygotowanie


    Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i obieramy. Mięso rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdym plastrze mięsa rozkładamy po dwa plasterki boczku ,a na nich układamy po jednym jajku ,zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią. Oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron ,po czym zalewamy wodą ,dodajemy posiekaną cebulę ,liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu ok. 25-30 min. Podajemy z sosem z duszenia i ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz