Jaskółcze gniazda
Roladki schabowe z boczkiem i jajkiem. Danie kuchni śląskiej.
Składniki
- 4 kotlety schabowe (po 1 cm każdy)
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 jajka
- musztarda
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól ,pieprz
- mąka
- olej
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i obieramy. Mięso rozbijamy
,oprószamy solą i pieprzem ,z jednej strony smarujemy musztardą. Na
każdym plastrze mięsa rozkładamy po dwa plasterki boczku ,a na nich
układamy po jednym jajku ,zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią.
Oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy mięso ze
wszystkich stron ,po czym zalewamy wodą ,dodajemy posiekaną cebulę
,liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dusimy na małym
ogniu ok. 25-30 min. Podajemy z sosem z duszenia i ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz