czwartek, 21 sierpnia 2014

Zraziki nadziewane ryżem

Kolejny raz sięgnąłem po danie z roku 1930...niebiańsko smakuje!!!















Składniki

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 60 g ryżu
  • 3 cebule
  • 40 g smalcu
  • 60 g masła
  • 300 ml rosołu
  • mąka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Szynkę (chudą część) tniemy na 4 grube plastry i bardzo cienko rozbijamy ,z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Pozostałe (z porcjowania) skrawki szynki mielimy.
    Ryż gotujemy na sypko ,studzimy i mieszamy razem z mieloną szynką ,posiekaną i zeszkloną na smalcu cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 4 części.
    Każdą porcję farszu kładziemy na rozbite kotlety i zawijamy ,chowając brzegi do środka. Związujemy nitką ,oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Gdy zrazy obsmażymy ,dodajemy posiekane 2 cebule ,zasmażamy ,podlewamy rosołem i dusimy przez 30 min. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz