Kolejny raz sięgnąłem po danie z roku 1930...niebiańsko smakuje!!!
Składniki
- 700 g szynki wieprzowej
- 60 g ryżu
- 3 cebule
- 40 g smalcu
- 60 g masła
- 300 ml rosołu
- mąka
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Szynkę (chudą część) tniemy na 4 grube plastry i bardzo cienko
rozbijamy ,z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Pozostałe (z
porcjowania) skrawki szynki mielimy.
Ryż gotujemy na sypko ,studzimy i mieszamy razem z mieloną szynką
,posiekaną i zeszkloną na smalcu cebulą. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Farsz dzielimy na 4 części.
Każdą porcję farszu kładziemy na rozbite kotlety i zawijamy ,chowając
brzegi do środka. Związujemy nitką ,oprószamy mąką i obsmażamy na
rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Gdy zrazy obsmażymy
,dodajemy posiekane 2 cebule ,zasmażamy ,podlewamy rosołem i dusimy
przez 30 min. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej
kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz