Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.
Składniki
- 4 bułki wrocławskie
- pół szklanki białego wina
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 8 plasterków ulubionego sera żółtego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- sól ,pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na
patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości
odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki
serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i
pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i
wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz