środa, 20 sierpnia 2014

Zapiekanka z bułkami i winem

Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.
















Składniki

  • 4 bułki wrocławskie
  • pół szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku

    Przygotowanie

      Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
    Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
    Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
    W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza