Klasyka kuchni śląskiej. Pyszna ,pożywna z dużą ilością warzyw.
Składniki
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
- kalafior
- brokuł
- 4 skrzydła z indyka
- 2 marchewki
- pietruszka
- 3 ziemniaki
- seler
- biała część pora
- żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka masła
- łyżka mąki
- słodka mielona papryka
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i
razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej
wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i
dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do
zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem
,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i
brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy
mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w
kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko
wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz