piątek, 22 sierpnia 2014

Ajntopf

Klasyka kuchni śląskiej. Pyszna ,pożywna z dużą ilością warzyw.
















Składniki

  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku
  • kalafior
  • brokuł
  • 4 skrzydła z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • seler
  • biała część pora
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • słodka mielona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem ,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz