Klasyka kuchni śląskiej. Pyszna ,pożywna z dużą ilością warzyw.
Składniki
- 100 g fasolki szparagowej
 
- 100 g zielonego groszku
 
- kalafior
 
- brokuł
 
- 4 skrzydła z indyka
 
- 2 marchewki
 
- pietruszka
 
- 3 ziemniaki
 
- seler
 
- biała część pora
 
- żółtko
 
- 2 łyżki śmietany 18%
 
- łyżka masła
 
- łyżka mąki
 
- słodka mielona papryka
 
- gałka muszkatołowa
 
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i
 razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej 
wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i
 dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do 
zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem 
,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i 
brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy 
mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w 
kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko 
wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).
        
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz