piątek, 22 sierpnia 2014

Sałatka śledziowa

Specjalność kuchni północnej ,łatwa w przygotowaniu. Sałatkę można też mrozić.















Składniki

  • 400 g buraków
  • 400 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 250 ml rosołu wołowego
  • 10 filetów matjas
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 200 g pieczeni cielęcej
  • Na sos:
  • szklanka śmietany 12%
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • cukier
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Buraki po umyciu włożyłem do piekarnika ( zawinięte w folię aluminiową ) rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków , im większe tym dłużej trzeba zapiekać. Ziemniaki ugotowałem do miękkości. Obrałem cebulę , drobno posiekałem , zagotowałem ją w bulionie i odstawiłem do wystygnięcia.
    Buraki , ziemniaki obrałem po ostygnięciu i pokroiłem w kostkę. Następnie włożyłem je do miski i zalałem rosołem z cebulą.
    Jabłka pokroiłem w kostkę. Filety śledziowe , pieczeń oraz ogórki konserwowe również pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem z ziemniakami , burakami i jabłkami.
    Śmietanę wymieszałem z musztardą , octem , sola i pieprzem , przyprawiłem szczyptą cukru.
    Sałatkę polałem sosem , wymieszałem i odstawiłem na trzy godziny ( najlepiej na całą noc ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz