Specjalność kuchni północnej ,łatwa w przygotowaniu. Sałatkę można też mrozić.
Składniki
- 400 g buraków
- 400 g ziemniaków
- cebula
- 2 kwaskowe jabłka
- 250 ml rosołu wołowego
- 10 filetów matjas
- 200 g ogórków konserwowych
- 200 g pieczeni cielęcej
- Na sos:
- szklanka śmietany 12%
- łyżka musztardy
- 3 łyżki białego octu winnego
- cukier
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Buraki po umyciu włożyłem do piekarnika ( zawinięte w folię aluminiową ) rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków , im większe tym dłużej trzeba zapiekać. Ziemniaki ugotowałem do miękkości. Obrałem cebulę , drobno posiekałem , zagotowałem ją w bulionie i odstawiłem do wystygnięcia.
Buraki , ziemniaki obrałem po ostygnięciu i pokroiłem w kostkę. Następnie włożyłem je do miski i zalałem rosołem z cebulą.
Jabłka pokroiłem w kostkę. Filety śledziowe , pieczeń oraz ogórki konserwowe również pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem z ziemniakami , burakami i jabłkami.
Śmietanę wymieszałem z musztardą , octem , sola i pieprzem , przyprawiłem szczyptą cukru.
Sałatkę polałem sosem , wymieszałem i odstawiłem na trzy godziny ( najlepiej na całą noc ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz