sobota, 23 sierpnia 2014

Zapiekany kalafior

Specjalnie dla Basi ;) Kuchnia szwajcarska
















Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • kalafior
  • sól
  • masło do formy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • biały pieprz
  • 150 g gotowanej szynki

    Przygotowanie

    Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach. Odcedziłem , przestudziłem i po obraniu pokroiłem w talarki. Kalafior oczyściłem i umyłem , włożyłem do wrzącej osolonej wody , gotowałem 15 minut. Dużą formę żaroodporną wysmarowałem masłem. Pośrodku ułożyłem osączony kalafior , a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób aby zachodziły lekko jeden na drugi. Posiekałem natkę . Jajka utarłem mikserem z e śmietaną , serem i natką. Doprawiłem solą i pieprzem. Polałem składniki zapiekanki sosem. Piekłem 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Bezpośrednio przed podaniem posypałem pokrojona w kostkę szynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz