Specjalnie dla Basi ;) Kuchnia szwajcarska
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- kalafior
- sól
- masło do formy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g startego parmezanu
- biały pieprz
- 150 g gotowanej szynki
Przygotowanie
Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach. Odcedziłem ,
przestudziłem i po obraniu pokroiłem w talarki. Kalafior oczyściłem i
umyłem , włożyłem do wrzącej osolonej wody , gotowałem 15 minut. Dużą
formę żaroodporną wysmarowałem masłem. Pośrodku ułożyłem osączony
kalafior , a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób aby zachodziły
lekko jeden na drugi. Posiekałem natkę . Jajka utarłem mikserem z e
śmietaną , serem i natką. Doprawiłem solą i pieprzem. Polałem składniki
zapiekanki sosem. Piekłem 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Bezpośrednio przed podaniem posypałem pokrojona w kostkę szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz