sobota, 23 sierpnia 2014

Drobiowe roladki z sosem curry

Prosto i smacznie ,trochę po polsku ,trochę orientalnie.
















Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • majonez
  • sól ,pieprz
  • mozzarella (tarta)
  • Sos:
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 szalotki
  • curry
  • kumin mielony
  • pieprz
  • opcjonalnie zagęstnik do jasnych sosów

    Przygotowanie

    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,oprószamy solą i podsmażamy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia ,następnie mieszamy z serem ,doprawiamy pieprzem. Filety z kurczaka rozbijamy ,oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę kotleta cienko smarujemy majonezem ,wykładamy farsz pieczarkowy ,zwijamy ,każdą z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
    W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki drobno siekamy ,podsmażamy na maśle ,jak tylko się zeszklą zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy curry ,kumin (ilość zależna od preferencji) i doprawiamy do smaku pieprzem. Sos redukujemy do ulubionej gęstości. Można też zastosować zagęstnik do sosów. Roladki podajemy z sosem curry i kaszą kus kus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz