Prosto i smacznie ,trochę po polsku ,trochę orientalnie.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- majonez
- sól ,pieprz
- mozzarella (tarta)
- Sos:
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2-3 szalotki
- curry
- kumin mielony
- pieprz
- opcjonalnie zagęstnik do jasnych sosów
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,oprószamy solą i podsmażamy
na maśle. Odstawiamy do ostudzenia ,następnie mieszamy z serem
,doprawiamy pieprzem. Filety z kurczaka rozbijamy ,oprószamy z obu stron
solą i pieprzem. Jedną stronę kotleta cienko smarujemy majonezem
,wykładamy farsz pieczarkowy ,zwijamy ,każdą z osobna zawijamy w folię
aluminiową i zapiekamy przez 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury
200°C.
W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki drobno siekamy ,podsmażamy na
maśle ,jak tylko się zeszklą zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy
curry ,kumin (ilość zależna od preferencji) i doprawiamy do smaku
pieprzem. Sos redukujemy do ulubionej gęstości. Można też zastosować
zagęstnik do sosów. Roladki podajemy z sosem curry i kaszą kus kus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz