sobota, 30 sierpnia 2014

Kurczak spod Marengo

Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod ręką.













Składniki

  • kurczak pokrojony na kawałki
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • cebula
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kostka rosołu z kury
  • łyżka mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ,pieprz
  • 200 g pieczarek
  • łyżka masła

    Przygotowanie

      Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor ( te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) , wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek , szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe , kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem.
    Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny.
    Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości , większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
    Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz