Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w
ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod
ręką.
Składniki
- kurczak pokrojony na kawałki
- 500 g pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 szalotek
- cebula
- 100 ml półwytrawnego białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kostka rosołu z kury
- łyżka mąki
- pęczek natki pietruszki
- sól ,pieprz
- 200 g pieczarek
- łyżka masła
Przygotowanie
Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor (
te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) ,
wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać
temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek ,
szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem
wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe ,
kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem
solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem.
Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny.
Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości ,
większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem
jeszcze ok. 10 minut.
Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz