Uwielbiam smak wędzonego kurczaka ,a w zupie z kaszą jest dla mnie idealny.
Składniki
- 2 udka wędzone
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 papryczki (całe) chili peperoncini
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- 4 średnie marchewki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Udka zalewamy bulionem ,gotujemy je na wolnym ogniu przez 30 min
od momentu wrzenia. Następnie je wyciągamy ,studzimy ,oddzielamy mięso
od kości ,kroimy na mniejsze kawałki ,skórkę w małe paski ,ponownie
dodajemy do wywaru wraz z liściem laurowym ,zielem angielskim ,
papryczkami ,posiekanym czosnkiem ,porem pokrojonym w krążki i marchewką
pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zrobią się al dente ,dodajemy
opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz