sobota, 12 lipca 2014

Zupa z wędzonego kurczaka z kaszą

Uwielbiam smak wędzonego kurczaka ,a w zupie z kaszą jest dla mnie idealny.
















Składniki

  • 2 udka wędzone
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 papryczki (całe) chili peperoncini
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 4 średnie marchewki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Udka zalewamy bulionem ,gotujemy je na wolnym ogniu przez 30 min od momentu wrzenia. Następnie je wyciągamy ,studzimy ,oddzielamy mięso od kości ,kroimy na mniejsze kawałki ,skórkę w małe paski ,ponownie dodajemy do wywaru wraz z liściem laurowym ,zielem angielskim , papryczkami ,posiekanym czosnkiem ,porem pokrojonym w krążki i marchewką pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zrobią się al dente ,dodajemy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz