Tian to prowansalska zapiekanka z jarzyn. Pachnąca tymiankiem jest lekka i pełna smaku.
Składniki
- 4 średnie cukinie
- 4 pomidory
- 4 cebule
- twaróg kozi w formie rolady
- ząbek czosnku
- łyżka tymianku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 200 g gotowanego ryżu
- garść czarnych oliwek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Obrane cebule pokroiłem w piórka i przysmażyłem na dwóch łyżkach oliwy na małym
ogniu , tak aby były szkliste ( nie rumienić ).
Wymieszałem z ugotowanym ryżem. Cukinie i pomidory po umyciu pokroiłem w krążki
( ok. pół centymetra grubości ) . Kozi ser pokroiłem w cieniutkie
krążki ( trochę nerwów mnie to kosztowało , i dzisiaj kupiłem taki
nóż) . Rozgrzałem piekarnik do 180 st.C . Foremkę ceramiczną
posmarowałem oliwą i natarłem ząbkiem czosnku. Na dnie foremki
ułożyłem ryż wymieszany z cebulą , a na to na przemian krążki pomidorów ,
cukinii i sera.
Posypałem tymiankiem , oliwkami , solą , pieprzem i polałem oliwą.
Zapiekałem 35 minut , podałem gorące , można letnie też .
W wersji oryginalnej można też dodać bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz