niedziela, 13 lipca 2014

Tian

Tian to prowansalska zapiekanka z jarzyn. Pachnąca tymiankiem jest lekka i pełna smaku.
















Składniki

  • 4 średnie cukinie
  • 4 pomidory
  • 4 cebule
  • twaróg kozi w formie rolady
  • ząbek czosnku
  • łyżka tymianku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g gotowanego ryżu
  • garść czarnych oliwek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Obrane cebule pokroiłem w piórka i przysmażyłem na dwóch łyżkach oliwy na małym
    ogniu , tak aby były szkliste ( nie rumienić ).
    Wymieszałem z ugotowanym ryżem. Cukinie i pomidory po umyciu pokroiłem w krążki
    ( ok. pół centymetra grubości ) . Kozi ser pokroiłem w cieniutkie krążki ( trochę nerwów mnie to kosztowało , i dzisiaj kupiłem taki nóż) . Rozgrzałem piekarnik do 180 st.C . Foremkę ceramiczną posmarowałem oliwą i natarłem ząbkiem czosnku. Na dnie foremki ułożyłem ryż wymieszany z cebulą , a na to na przemian krążki pomidorów , cukinii i sera.
    Posypałem tymiankiem , oliwkami , solą , pieprzem i polałem oliwą.
    Zapiekałem 35 minut , podałem gorące , można letnie też .
    W wersji oryginalnej można też dodać bakłażana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz