Coś na przekąskę lub na obiad. Pożywne i smaczne.
Składniki
- Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- Sos pomidorowy:
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól ,pieprz
- garść świeżego oregano
- Dodatki:
- średni bakłażan
- pomidor
- cebula
- kilka plasterków szynki gotowanej
- 250 g tartej mozzarelli
Przygotowanie
W połowie wody rozpuszczamy drożdże ,mieszamy. Do mąki dodajemy
drożdże ,resztę wody ,oliwę ,sól. Ciasto zagniatamy tak aby nie kleiło
się do ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie ciasto formujemy (na okrąg lub prostokąt-jak lubimy). Wierzch
ciasta smarujemy sosem pomidorowym wymieszanym z posiekanym czosnkiem
,solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym świeżym oregano ,połową
mozzarelli ,układamy bakłażana (pokrojony na plastry) ,posypujemy
posiekaną cebulą ,kładziemy pokrojonego pomidora ,pokrojoną w paski
szynkę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy przez 35 min w
temperaturze 180°C.
bardzo apetyczna :) trzeba było mówić, że pizze robisz to bym się po pracy wprosiła :)
OdpowiedzUsuń:)))) Następnym razem zapraszam ;)
Usuń