Roladki wołowe
Tradycyjne polskie danie
Składniki
- 1/2 kg wołowiny (zrazowa dolna)
- 50 g wędzonego boczku
- cebula
- łyżka musztardy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- łyżka mąki
- smalec
- ogórek konserwowy
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso starannie opłukałem pod bieżącą zimną wodą. Pokroiłem na cztery plastry , lekko rozbiłem zwilżonym wodą tłuczkiem.
Każdy plaster mięsa natarłem solą , oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem , posmarowałem musztardą i koncentratem pomidorowym.
Cebulę obrałem , umyłem , pokroiłem w piórka. Boczek pokroiłem w
plasterki. Na rozbitych płatach wołowiny ułożyłem plasterki boczku ,
pokrojoną cebulę , czosnek. Zwinąłem ciasno związałem nitką ,
zrumieniłem na smalcu.
Podlałem wodą , udusiłem do miękkości ok. 40 minut. Wyjąłem roladki.
Do sosu dodałem wymieszaną mąkę z przegotowaną wodą , zagotowałem
dodałem śmietanę . Ponownie włożyłem roladki , dusiłem ok. 5 minut.
Przed podaniem zdjąłem nitkę.
a ja nigdy wołowiny nie solę na początku przygotowywania :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego?
OdpowiedzUsuń