sobota, 5 lipca 2014

Roladki wołowe

Tradycyjne polskie danie



















Składniki

  • 1/2 kg wołowiny (zrazowa dolna)
  • 50 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka mąki
  • smalec
  • ogórek konserwowy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso starannie opłukałem pod bieżącą zimną wodą. Pokroiłem na cztery plastry , lekko rozbiłem zwilżonym wodą tłuczkiem.
    Każdy plaster mięsa natarłem solą , oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem , posmarowałem musztardą i koncentratem pomidorowym.
    Cebulę obrałem , umyłem , pokroiłem w piórka. Boczek pokroiłem w plasterki. Na rozbitych płatach wołowiny ułożyłem plasterki boczku , pokrojoną cebulę , czosnek. Zwinąłem ciasno związałem nitką , zrumieniłem na smalcu.
    Podlałem wodą , udusiłem do miękkości ok. 40 minut. Wyjąłem roladki. Do sosu dodałem wymieszaną mąkę z przegotowaną wodą , zagotowałem dodałem śmietanę . Ponownie włożyłem roladki , dusiłem ok. 5 minut. Przed podaniem zdjąłem nitkę.

2 komentarze: