poniedziałek, 21 lipca 2014

Fasolka w sosie pomidorowym

Na 10 słoików 0,33 l























Składniki

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
  • 2 szkl. oleju
  • 2 liście laurowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10-proc.
  • pieprz

    Przygotowanie

    Cebulę obieramy,kroimy w cienkie półtalarki. Marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy z cebulą na rozgrzanym oleju ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz,2 łyżki soli ,cukier (Szczyptę zostawiamy) oraz przecier pomidorowy. Wlewamy ocet. Mieszamy.
    Fasolę myjemy, odcinamy końcówki,kroimy na pół. Zalewamy wodą ,dodajemy pozostałe sól i cukier. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy na sicie ,następnie przekładamy do warzyw i dusimy jeszcze 15 min.
    Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza