Fasolka w sosie pomidorowym
Na 10 słoików 0,33 l
Składniki
- 2 kg fasolki szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
- 2 szkl. oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10-proc.
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy,kroimy w cienkie półtalarki. Marchew
obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy z cebulą na
rozgrzanym oleju ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz,2 łyżki
soli ,cukier (Szczyptę zostawiamy) oraz przecier pomidorowy. Wlewamy
ocet. Mieszamy.
Fasolę myjemy, odcinamy końcówki,kroimy na pół. Zalewamy wodą ,dodajemy
pozostałe sól i cukier. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy na sicie
,następnie przekładamy do warzyw i dusimy jeszcze 15 min.
Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz