Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną
Składniki
- 300 g pieczarek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml słodkiej śmietany
- Sól ,pieprz
Przygotowanie
Opłukaną kaszę zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu. Po 20
min wrzucić umyte ,obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować
kolejne 20 min.
- W tym czasie oczyścić pieczarki ,opłukać ,pokroić w plasterki i dusić na
maśle 12 min ,aż woda odparuje. Wrzucić do zupy i gotować 10 min
(opcjonalnie dodać pokrojone w kostkę warzywa gotowane w bulionie). Wlać
słodką i kwaśną śmietanę ,wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z
ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz