niedziela, 15 czerwca 2014

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną





Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • Sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Opłukaną kaszę zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu. Po 20 min wrzucić umyte ,obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 20 min.

  •  W tym czasie oczyścić pieczarki ,opłukać ,pokroić w plasterki i dusić na maśle 12 min ,aż woda odparuje. Wrzucić do zupy i gotować 10 min (opcjonalnie dodać pokrojone w kostkę warzywa gotowane w bulionie). Wlać słodką i kwaśną śmietanę ,wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz