Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.
Składniki
- duży bakłażan
- 3 duże papryki
- ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Umytego bakłażana i
papryki kładziemy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu ,kiedy
papryki sczernieją. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i owijamy papierem
do pieczenia. Odstawiamy na kwadrans ,po czym obieramy ze skórki warzywa
,z papryk usuwamy nasiona. Cały miąższ ubijamy tłuczkiem do ziemniaków
,dodajemy czosnek ,oliwę i sok z cytryny ,dokładnie mieszamy. Do smaku
doprawiamy solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz