niedziela, 15 czerwca 2014

Ajvar

Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.

















Składniki

  • duży bakłażan
  • 3 duże papryki
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Umytego bakłażana i papryki kładziemy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu ,kiedy papryki sczernieją. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i owijamy papierem do pieczenia. Odstawiamy na kwadrans ,po czym obieramy ze skórki warzywa ,z papryk usuwamy nasiona. Cały miąższ ubijamy tłuczkiem do ziemniaków ,dodajemy czosnek ,oliwę i sok z cytryny ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz