niedziela, 15 czerwca 2014

Jagnięcina w ziołach

Dla odmiany

















Składniki

  • mostek jagnięcy
  • Po 1 i 1/2 nasion łyżki nasion kolendry ,kminku ,kminu ,pieprzu cayenne ,czosnku niedźwiedziego
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz

    Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Na suchą patelnię rozgrzana na średnim ogniu wrzuciłem kolendrę , kminek , kumin i pieprz . Prażyłem ,aż zaczął uwalniać się aromat. Utukłem dość grubo w moździerzu. Nałożyłem przyprawy na mostek z obu stron , uklepałem , tworząc panierkę. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem mostek na patelni na łyżce oliwy ( tłuszczem do dołu) , aż się przyrumienił . Odwróciłem i szybko wstawiłem do piekarnika , piekłem ok. 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłem na 5 minut . Podałem z sosem miętowym i zapiekanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz