Jagnięcina w ziołach
Dla odmiany
Składniki
- mostek jagnięcy
- Po 1 i 1/2 nasion łyżki nasion kolendry ,kminku ,kminu ,pieprzu cayenne ,czosnku niedźwiedziego
- sól morska
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Na suchą
patelnię rozgrzana na średnim ogniu wrzuciłem kolendrę , kminek , kumin
i pieprz . Prażyłem ,aż zaczął uwalniać się aromat. Utukłem dość grubo w
moździerzu. Nałożyłem przyprawy na mostek z obu stron , uklepałem ,
tworząc panierkę. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem mostek na patelni
na łyżce oliwy ( tłuszczem do dołu) , aż się przyrumienił . Odwróciłem i
szybko wstawiłem do piekarnika , piekłem ok. 8 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawiłem na 5 minut . Podałem z sosem miętowym i
zapiekanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz