Gołąbki (klasyczne)
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego i wołowego
- 400 g ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
- 250 ml bulionu wołowego lub grzybowego
Przygotowanie
Ryż zalać 3 litrami wrzącej osolonej wody ,gotować 15 min
,odcedzić i opłukać zimną wodą. Drobno posiekane cebule zrumienić na
maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić solą i
pieprzem. Z kapusty usunąć zepsute liście. Nacinając przy głąbie ,tak
by liście nie popękały ,rozdzielić je i ściąć łykowate części. Liście
włożyć na 4 min do osolonego wrzątku ,odcedzić. Farsz nakładać łyżką na
liście ,zwinąć w rulonik ,po czym oba końce wcisnąć do środka ,tak aby
farsz nie wystawał. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty ,a na nich ułożyć
gołąbki. Zalać bulionem wołowym lub grzybowym. Przykryć i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.
bardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńAhh, zjadłoby się ;)
OdpowiedzUsuń