niedziela, 15 czerwca 2014

Gołąbki (klasyczne)




















 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego i wołowego
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz
  • 250 ml bulionu wołowego lub grzybowego

    Przygotowanie


    Ryż zalać 3 litrami wrzącej osolonej wody ,gotować 15 min ,odcedzić i opłukać zimną wodą. Drobno posiekane cebule zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Z kapusty usunąć zepsute liście. Nacinając przy głąbie ,tak by liście nie popękały ,rozdzielić je i ściąć łykowate części. Liście włożyć na 4 min do osolonego wrzątku ,odcedzić. Farsz nakładać łyżką na liście ,zwinąć w rulonik ,po czym oba końce wcisnąć do środka ,tak aby farsz nie wystawał. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty ,a na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem wołowym lub grzybowym. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.

2 komentarze: