Zrazy wołowe w sosie własnym
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego (zrazowego)
- 10 plasterków wędzonego surowego boczku
- Kilka kiszonych ogórków
- Musztarda
- Kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na długie kawałki o
szerokości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubić tłuczkiem, oprószyć
solą i pieprzem, po czym posmarować z jednej strony musztardą.
Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.
Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej
powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka,
cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając
wykałaczką.
Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z
każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak
wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około
1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru
dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki
dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie
połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i
gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły
się grudki.
też robię takie zrazy tylko daję do środka jeszcze cebulę i paprykę:)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie :D Pozdrawiam
Usuń