poniedziałek, 23 czerwca 2014

Zrazy wołowe w sosie własnym





















Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazowego)
  • 10 plasterków wędzonego surowego boczku
  • Kilka kiszonych ogórków
  • Musztarda
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na długie kawałki o szerokości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, po czym posmarować z jednej strony musztardą.


  • Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.

    Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.

    Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.

    Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.


2 komentarze:

  1. też robię takie zrazy tylko daję do środka jeszcze cebulę i paprykę:)

    OdpowiedzUsuń