sobota, 21 czerwca 2014

Schab faszerowany suszonymi pomidorami

Do obiadu ,do kanapek ,na przekąskę ,na zimno ,na ciepło...



















Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 5 łyżek oliwek nadziewanych papryką
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • zioła prowansalskie
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Mięso rozciąłem wzdłuż dłuższego boku , nie przecinając do końca , tak aby uzyskać prostokątny płat. Natarłem rozgniecionym czosnkiem , oprószyłem ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem . Odstawiłem pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
    Pomidory i oliwki ułożyłem na płacie mięsa , mocno zwinąłem w roladę i obwiązałem bawełnianą nicią. Na maśle obsmażyłem schab. Ułożyłem w brytfance , polałem tłuszczem ze smażenia i wlałem kilka łyżek wody . Piekłem w temperaturze 180 stopni C , często polewając sosem. 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarowałem miodem i posypałem świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz: