Do obiadu ,do kanapek ,na przekąskę ,na zimno ,na ciepło...
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- 5 łyżek oliwek nadziewanych papryką
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- zioła prowansalskie
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso rozciąłem wzdłuż dłuższego boku , nie przecinając do końca ,
tak aby uzyskać prostokątny płat. Natarłem rozgniecionym czosnkiem ,
oprószyłem ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem . Odstawiłem pod
przykryciem do lodówki na 2 godziny.
Pomidory i oliwki ułożyłem na płacie mięsa , mocno zwinąłem w roladę i
obwiązałem bawełnianą nicią. Na maśle obsmażyłem schab. Ułożyłem w
brytfance , polałem tłuszczem ze smażenia i wlałem kilka łyżek wody .
Piekłem w temperaturze 180 stopni C , często polewając sosem. 10 minut
przed końcem pieczenia mięso posmarowałem miodem i posypałem świeżo
zmielonym pieprzem.
Taki schabik to ja mogę jeść zawsze :)
OdpowiedzUsuń