środa, 4 czerwca 2014

Naleśnikowa tarta z kapustą i chorizo

Miałem do dyspozycji pół dużej główki młodej kapusty...wyszedł ciekawy i smaczny eksperyment.
















Składniki

  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 2 cebule
  • łyżeczka kminku
  • łyżka masła
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • mąka
  • łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • chorizo w plasterkach (ok. 10)
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Kapustę płuczemy ,szatkujemy i razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na maśle. Zalewamy 100 ml wody ,solimy ,dodajemy kminek i dusimy pod przykryciem na półtwardo. Studzimy.
    Mleko mieszamy z jajkami ,dodajemy mąkę (ciasto ma być takie jak na naleśniki) ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i mieloną wędzoną papryką. Następnie dodajemy ostudzoną kapustę i dokładnie mieszamy.
    Formę do tarty natłuszczamy ,dno wykładamy plasterkami chorizo. Na kiełbasę wylewamy ciasto naleśnikowe z kapustą i pieczemy 55 min w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz