Miałem do dyspozycji pół dużej główki młodej kapusty...wyszedł ciekawy i smaczny eksperyment.
Składniki
- 1/2 dużej główki młodej kapusty
- 2 cebule
- łyżeczka kminku
- łyżka masła
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- mąka
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- chorizo w plasterkach (ok. 10)
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kapustę płuczemy ,szatkujemy i razem z pokrojoną w piórka cebulą
smażymy na maśle. Zalewamy 100 ml wody ,solimy ,dodajemy kminek i dusimy
pod przykryciem na półtwardo. Studzimy.
Mleko mieszamy z jajkami ,dodajemy mąkę (ciasto ma być takie jak na
naleśniki) ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i mieloną wędzoną
papryką. Następnie dodajemy ostudzoną kapustę i dokładnie mieszamy.
Formę do tarty natłuszczamy ,dno wykładamy plasterkami chorizo. Na
kiełbasę wylewamy ciasto naleśnikowe z kapustą i pieczemy 55 min w
temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz