środa, 4 czerwca 2014

Wiosenna zupa kapuściana

Przyszedł czas na zupę z nowalijek.

















Składniki

  • litr bulionu drobiowego
  • mała główka młodej kapusty
  • 4 młode marchewki
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • mała kalarepka
  • garść groszku konserwowego
  • 6 młodych ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka mąki pszennej
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Kapustę opłukałem , usunąłem zniszczone liście , poszatkowałem. Obrałem marchewkę , pokroiłem w krążki . Zagotowałem bulion , wrzuciłem do niego ziemniaki , liść laurowy , ziele angielskie podgotowałem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałem kapustę i gotowałem ok. 20 minut z uchylona pokrywką , żeby pozbyć się intensywnego zapachu wywaru z kapusty. Dodałem marchew , kalarepkę i gotowałem kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    Mąkę połączyłem ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru , po zahartowaniu dodałem
    do zupy , intensywnie mieszając . Wsypałem groszek. Zupę doprowadziłem do wrzenia , zdjąłem z ognia , przyprawiłem solą , pieprzem , posypałem szczypiorem i koperkiem.
    Do zupy można podać oddzielnie ugotowane ziemniaki ( u mnie ugotowane w zupie ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz