Przyszedł czas na zupę z nowalijek.
Składniki
- litr bulionu drobiowego
- mała główka młodej kapusty
- 4 młode marchewki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- mała kalarepka
- garść groszku konserwowego
- 6 młodych ziemniaków
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kapustę opłukałem , usunąłem zniszczone liście , poszatkowałem.
Obrałem marchewkę , pokroiłem w krążki . Zagotowałem bulion , wrzuciłem
do niego ziemniaki , liść laurowy , ziele angielskie podgotowałem ok. 20
minut. Po tym czasie dodałem kapustę i gotowałem ok. 20 minut z
uchylona pokrywką , żeby pozbyć się intensywnego zapachu wywaru z
kapusty. Dodałem marchew , kalarepkę i gotowałem kolejne 20 minut na
małym ogniu pod przykryciem.
Mąkę połączyłem ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru , po zahartowaniu dodałem
do zupy , intensywnie mieszając . Wsypałem groszek. Zupę doprowadziłem
do wrzenia , zdjąłem z ognia , przyprawiłem solą , pieprzem , posypałem
szczypiorem i koperkiem.
Do zupy można podać oddzielnie ugotowane ziemniaki ( u mnie ugotowane w zupie ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz