Najważniejszy w zupie jest smak pistou ,zrobiony ze świeżych składników na oliwie z najwyższej jakości.
Składniki
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 3 cebule
- 3 średnie cukinie
- por (biała część)
- oliwa z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- puszka krojonych pomidorów z zalewą
- pęczek natki pietruszki
- 100 g ryżu
- puszka drobnej białej fasoli bez zalewy
- sól ,pieprz ,cukier
- Pistou:
- 4 ząbki czosnku
- kilka garści listków bazylii
- 6-7 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pietruszkę , marchewkę , ziemniaki , cebule i cukinię pokroiłem w
kostkę , a pora w cienkie talarki. W garnku rozgrzałem oliwę ,
zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pora , posiekany czosnek i pomidory.
.Wymieszałem i dusiłem przez 5 minut.. Dodałem pozostałe warzywa poza
fasolą , posiekaną natkę.
Zalałem ok. 2,5 l gorącej wody i gotowałem na małym ogniu ,
przyprawiłem solą , pieprzem i szczyptą cukru. Po 45 minutach dodałem
ryż i fasolkę , gotowałem jeszcze 20 minut.
Po rozlaniu do talerzy dodałem po łyżce pistou.
Pistou : posiekany czosnek zmiksowałem z listkami bazylii , a następnie wymieszałem z parmezanem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz