sobota, 24 maja 2014

Zupa prowansalska z pistou

Najważniejszy w zupie jest smak pistou ,zrobiony ze świeżych składników na oliwie z najwyższej jakości.














Składniki

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 średnie cukinie
  • por (biała część)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka krojonych pomidorów z zalewą
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g ryżu
  • puszka drobnej białej fasoli bez zalewy
  • sól ,pieprz ,cukier
  • Pistou:
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka garści listków bazylii
  • 6-7 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Pietruszkę , marchewkę , ziemniaki , cebule i cukinię pokroiłem w kostkę , a pora w cienkie talarki. W garnku rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pora , posiekany czosnek i pomidory. .Wymieszałem i dusiłem przez 5 minut.. Dodałem pozostałe warzywa poza fasolą , posiekaną natkę.
    Zalałem ok. 2,5 l gorącej wody i gotowałem na małym ogniu , przyprawiłem solą , pieprzem i szczyptą cukru. Po 45 minutach dodałem ryż i fasolkę , gotowałem jeszcze 20 minut.
    Po rozlaniu do talerzy dodałem po łyżce pistou.

    Pistou : posiekany czosnek zmiksowałem z listkami bazylii , a następnie wymieszałem z parmezanem i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz