piątek, 23 maja 2014

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Słodko kwaśne ciasto znika w oka mgnieniu.

















Składniki

  • 1/2 kg rabarbaru +kilka łyżek cukru
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia

    Przygotowanie

      Rabarbar obieramy ,kroimy w dużą kostkę ,zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy biszkopt.
    Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i ubijając wlewamy 6 łyżek gorącej wody. Dalej ubijając ,powoli wsypujemy cukier ,ubijamy aż masa zgęstnieje. Wtedy delikatnie mieszamy z przesiewaną przez sito mąką. Na dno tortownicy wykładamy osączony z soku rabarbar ,zalewamy ciastem i pieczemy około 45 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz