Słodko kwaśne ciasto znika w oka mgnieniu.
Składniki
- 1/2 kg rabarbaru +kilka łyżek cukru
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Rabarbar obieramy ,kroimy w dużą kostkę ,zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy biszkopt.
Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka
wbijamy do miski i ubijając wlewamy 6 łyżek gorącej wody. Dalej ubijając
,powoli wsypujemy cukier ,ubijamy aż masa zgęstnieje. Wtedy delikatnie
mieszamy z przesiewaną przez sito mąką. Na dno tortownicy wykładamy
osączony z soku rabarbar ,zalewamy ciastem i pieczemy około 45 min (do
suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz