Kotlet mielony po szwedzku
Dzięki wołowinie i burakom ,kotlet mielony ma niepowtarzalny smak.
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- mała cebula
- 150 g buraczków pieczonych (można użyć całych ze słoika)
- 3 żółtka
- 2 łyżki kaparów
- 100 ml soku z buraczków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej
- 2 łyżki mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i drobno siekamy ,buraczki kroimy w małą kostkę.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,buraczki ,żółtka ,sok oraz kapary.
Doprawiamy solą i pieprzem ,wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20
min.
Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa ,mieszamy i formujemy
kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy
15 min. Tłuszcz na którym kotlety się smażyły oprószamy mąką ,gotujemy
kilka minut ,doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem
polewamy ziemniaki.
Podałem z surówką z młodej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz