czwartek, 22 maja 2014

Kotlet mielony po szwedzku

Dzięki wołowinie i burakom ,kotlet mielony ma niepowtarzalny smak.
















Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • mała cebula
  • 150 g buraczków pieczonych (można użyć całych ze słoika)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml soku z buraczków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Cebulę obieramy i drobno siekamy ,buraczki kroimy w małą kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,buraczki ,żółtka ,sok oraz kapary. Doprawiamy solą i pieprzem ,wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
    Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa ,mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 15 min. Tłuszcz na którym kotlety się smażyły oprószamy mąką ,gotujemy kilka minut ,doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki.
    Podałem z surówką z młodej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz