Inwestycja w przyprawy zawsze się opłaca. Nie ma kuchni bez przypraw.
Składniki
- 1/2 paczki makaronu mie
- 200-250 g piersi kaczki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 młode marchewki
- 2 dymki
- cukinia (mała)
- 3 ząbki czosnku
- garść kiełków rzodkiewki
- kawałek imbiru
- kilka łyżek sosu sojowego ,ostrygowego i słodkiego chilli
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron wrzuciłem na wrzącą posolona wodę , gotowałem 3 min , odcedziłem przelałem zimną wodą i odstawiłem do ocieknięcia.
Piersi kaczki umyłem , osuszyłem ręcznikiem papierowym i pokroiłem w
bardzo cienkie plasterki . Paprykę , marchewki , dymki i cukinię
pokroiłem w słupki.
Czosnek oraz imbir obrałem a następnie drobno posiekałem i podsmażyłem w
oleju w woku lub w głębokiej patelni. Dodałem mięso , wymieszałem i
szybko je podsmażyłem.
Do zawartości dodałem marchewkę i paprykę . Po chwili dołożyłem cukinię , dymki i kiełki.
Składniki polałem sosami : sojowym , ostrygowym oraz chili . Całość dobrze wymieszałem i podgrzałem.
Do mieszanki dodałem makaron , doprawiłem solą i pieprzem.
Danie najlepiej podawać na gorąco , zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz