Pyszne ,proste w przygotowaniu. Specjalnie dla dziewczyn z H-SM...możecie użyć sosu z Vifon 'u ;)
Składniki
- 1/2 kg cukinii
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g twardego (ulubionego) sera
- kilka łyżek mąki gryczanej
- 2 jajka
- sól ,pieprz ,lubczyk ,zioła prowansalskie
- garść dymek
- 5 łyżek syropu klonowego
- 250 ml sosu słodkiego chilli tao tao ( lub vifon)
- pęczek koperku
Przygotowanie
Cukinię ,pieczarki i cebulę obieramy i razem z serem ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka ,zioła prowansalskie ,posiekany
lubczyk i mąkę gryczaną. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na złoto z obu stron.
Sos:
Szklankę sosu słodkiego chilli mieszamy z posiekanym pęczkiem koperku ,syropem klonowym i posiekaną dymką.
Placki podajemy z sosem słodko pikantnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz