Terriny to delikatne pasztety pieczone w kąpieli wodnej zrobione z mięsa
,drobiu ,ryb lub warzyw. We Francji popularne od XIII w. U nas wersja z
dorsza i łososia z dodatkiem warzyw.
Składniki
- 300 g filetów z dorsza
- 200 g filetów z łososia
- 4 jajka
- 2 białka
- 4 łyżki masła
- 150 g śmietany 36%
- 100 g świeżego szpinaku
- po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól ,pieprz
- Sos:
- 200 ml śmietanki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka białego wina
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Filety dorsza umyłem i osuszyłem , zmiksowałem z 2 jajkami , 1 białkiem i połową śmietany.
To samo zrobiłem z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem.
Stopiłem 2 łyżki masła , dodałem 2 łyżki wody , włożyłem listki
szpinaku. Mieszałem podgrzewając 5 minut. Ostudziłem , posiekałem i
połączyłem z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza . Ponownie tę
część dorsza zmiksowałem.
Podłużną formę wysmarowałem resztą masła . Włożyłem masę z łososia ,
następnie masę z dorsza ze szpinakiem , na koniec masę z samego dorsza.
Przykryłem folia aluminiową.
Formę wstawiłem do kąpieli wodnej , piekłem ok. 45 minut w temperaturze 180° C .
Po ostudzeniu wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
Sos : śmietankę połączyłem z winem i sokiem cytrynowym , zagotowałem ,
wymieszałem ze szczypiorkiem. Formę odwróciłem dnem do góry , terrinę
wyłożyłem na półmisek . Podałem z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz