czwartek, 1 maja 2014

Terrina rybna

Terriny to delikatne pasztety pieczone w kąpieli wodnej zrobione z mięsa ,drobiu ,ryb lub warzyw. We Francji popularne od XIII w. U nas wersja z dorsza i łososia z dodatkiem warzyw.














Składniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 200 g filetów z łososia
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 4 łyżki masła
  • 150 g śmietany 36%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól ,pieprz
  • Sos:
  • 200 ml śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka białego wina
  • łyżka soku z cytryny

    Przygotowanie

      Filety dorsza umyłem i osuszyłem , zmiksowałem z 2 jajkami , 1 białkiem i połową śmietany.
    To samo zrobiłem z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem.
    Stopiłem 2 łyżki masła , dodałem 2 łyżki wody , włożyłem listki szpinaku. Mieszałem podgrzewając 5 minut. Ostudziłem , posiekałem i połączyłem z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza . Ponownie tę część dorsza zmiksowałem.
    Podłużną formę wysmarowałem resztą masła . Włożyłem masę z łososia , następnie masę z dorsza ze szpinakiem , na koniec masę z samego dorsza. Przykryłem folia aluminiową.
    Formę wstawiłem do kąpieli wodnej , piekłem ok. 45 minut w temperaturze 180° C .
    Po ostudzeniu wstawiłem na 3 godziny do lodówki.

    Sos : śmietankę połączyłem z winem i sokiem cytrynowym , zagotowałem , wymieszałem ze szczypiorkiem. Formę odwróciłem dnem do góry , terrinę wyłożyłem na półmisek . Podałem z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz