niedziela, 4 maja 2014

Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto

...pyszny ,ziołowy ,szybki ,tani ,aromatyczny ,zdrowy i takie tam... :) Polecam















Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti (u mnie Barilla)
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • por
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 10 zielonych oliwek
  • sporo świeżej bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka ziołowa tymianek-bazylia (można użyć suszonych-po łyżce)
  • sól ,świeżo mielony pieprz kolorowy
  • parmezan

    Przygotowanie

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (duża ilość wody ze sporą ilością soli).

    Natkę ,bazylię ,orzechy ,oliwki ,czosnek ,ziołową kostkę ,marynowany pieprz ,oliwę .zioła prowansalskie blendujemy na jednolitą masę ( u mnie trochę bardziej strukturalnie) ,doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie w durszlaku) ,zostawiamy trochę wody i dajemy na palnik (mały ogień) ,po czym wrzucamy pesto z bendera ,mieszamy dokładnie i chwilę smażymy.

    Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w piórka pora.

    Na talerz wykładamy spaghetti z pesto ,na wierzch wrzucamy pora i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza