...pyszny ,ziołowy ,szybki ,tani ,aromatyczny ,zdrowy i takie tam... :) Polecam
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti (u mnie Barilla)
- 100 g orzechów pecan
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- por
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 10 zielonych oliwek
- sporo świeżej bazylii
- pęczek natki pietruszki
- kostka ziołowa tymianek-bazylia (można użyć suszonych-po łyżce)
- sól ,świeżo mielony pieprz kolorowy
- parmezan
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (duża ilość wody ze sporą ilością soli).
Natkę ,bazylię ,orzechy ,oliwki ,czosnek ,ziołową kostkę ,marynowany
pieprz ,oliwę .zioła prowansalskie blendujemy na jednolitą masę ( u mnie
trochę bardziej strukturalnie) ,doprawiamy solą i świeżo mielonym
kolorowym pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie w durszlaku) ,zostawiamy trochę
wody i dajemy na palnik (mały ogień) ,po czym wrzucamy pesto z bendera
,mieszamy dokładnie i chwilę smażymy.
Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w piórka pora.
Na talerz wykładamy spaghetti z pesto ,na wierzch wrzucamy pora i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz