poniedziałek, 5 maja 2014

Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

 Lekko kwaskowa i niezbyt ostra zupa. Grzyby shiitake i mun można zastąpić pieczarkami.
















Składniki

  • duży filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ewentualnie w proszku)
  • 2 dymki
  • 4 grzyby shiitake (opcjonalnie pieczarki)
  • garść grzybków mun
  • 100 g pędów bambusa
  • 1,5 l rosołu z kury
  • papryczka chilli
  • 3 łyżki octu
  • sos sojowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier brązowy
  • Opcjonalnie opakowanie makaronu ryżowego

    Przygotowanie

      Filet płuczemy w zimnej wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w wąskie paski.
    Dymki czyścimy ,płuczemy i kroimy drobno razem ze szczypiorkiem. Szczypior pozostawiamy. Pędy bambusa osączamy i kroimy w paski. Grzyby shittake i mun zalewamy wrzątkiem ,zostawiamy w wodzie aż zmiękną ,po czym osączamy.
    Rosół gotujemy ,dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli. Przyprawiamy sosem sojowym ,dodajemy dymkę ,mięso ,posiekany czosnek i imbir ,pędy bambusa oraz grzyby (pokrojone w małe kawałki). Całość gotujemy 15 min na średnim ogniu.
    W szklance mąkę ziemniaczaną i oset mieszamy ,wlewamy do zupy i zagotowujemy. Do smaku zupę doprawiamy cukrem ,sosem sojowym oraz pieprzem.
    Zupę nalewamy do talerzy ,posypujemy szczypiorem.
    Zupę można podać z makaronem ryżowym.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza